Skip to main content

Cardano (ADA) je blockchain platforma založená na vedeckom prístupe a postavená na základoch peer-reviewed výskumu. Má ambíciu poskytnúť bezpečný a škálovateľný systém pre smart zmluvy, rovnako ako Ethereum, ale s vylepšenou efektivitou a bezpečnosťou. Cardano je atraktívny pre investorov, ktorí vidia potenciál v jeho vedecky-orientovanom prístupe a jeho ambicióznom cieli stať sa „internetom blockchainov“.

Projekt Cardano (ADA) je univerzálny blockchainový projekt, ktorý je vyvíjaný formou vedeckého výskumu, kde každá zmena prechádza recenzovaným výskumom tzv. peer-review. Je vôbec prvým blockchainom využívajúcim túto metódu. Spolu so svojou menou ADA sú v komunite obľúbené od svojho vzniku. 

Je známy aj ako blockchain “tretej generácie”

Hlavným jeho cieľom je vyriešenie problému so škálovateľnosťou, aby poskytol skutočne decentralizované riešenie s nízkymi poplatkami a vysokou úrovňou proof-of-stake, nazývaným aj Ouroboros. 

Maximálna ponuka ADA, čo je digitálna mena v sieti Cardano bude vždy iba 45 miliárd.

Jednou z nevýhod tohoto nádejného projektu je extrémne pomalý vývoj, čo je spôsobené práve recenzovaným výskumom každej podstatnejšej zmeny. Síce doposiaľ nemá žiadne pochybenia, ale v kryptomenovom svete týmto prichádza o záujem. 

Na Cardane fungujú už dlhšiu dobu NFT (tvoria asi polovicu projektov), kde má svoju vlastnú kolekciu aj Snoop Dog.

  • Razenie a obchodovanie s NFT sú na Cardane veľmi jednoduché a lacné.
  • Výrazne znižuje náklady na energiu
  • Inovácia hard fork
  • Využíva mechanizmus proof-of-stake
  • Primárnym cieľom je dosiahnuť udržateľný a etický rast s minimálnym alebo žiadnym dopadom na životné prostredie.
  • Druhá developersky najaktívnejšia kryptomena
  • Len 10% kryptomeny ADA držia tzv. veľryby.