Skip to main content

Kryptomenový trh

Cena Bitcoinu vo februári vyskočila o 43,78 %, prvýkrát od 4. štvrťroka 2021 prekonala hranicu 60 tisíc USD a mesiac ukončila len 9 % pod svojím historickým maximom. Podľa nášho názoru je zhodnotenie ceny pravdepodobne odrazom silného prílevu do nových ETF kótovaných v USA a očakávania zníženia emisie Bitcoinu na polovicu, ktoré je naplánované na apríl.

Vo februári 2024, ktorý bol pre tradičné aktíva zmiešaným mesiacom, dosiahli trhy s kryptomenami solídne výnosy V tejto chvíli môže byť hlavným rizikom pre ocenenie digitálnych aktív menová politika Federálneho rezervného systému: inflácia sa vo februári opäť zvýšila a akékoľvek ďalšie zrýchlenie by mohlo oddialiť začiatok znižovania sadzieb.

Bitcoin a ethereum patrili vo februári medzi najvýkonnejšie aktíva v rámci krypta ale aj tradičných aktív, a to tak na absolútnej báze, ako aj na báze upravenej o riziko. Globálne dlhopisové trhy v priebehu mesiaca strácali, keďže nárast inflácie oslabil nádeje na zníženie sadzieb centrálnych bánk v USA a Európe. Akciové trhy väčšinou rástli, na čele s akciami v rozvíjajúcich sa trhoch. Hoci v posledných rokoch bolo krypto viac korelované s tradičnými trhmi, výkonnosť hlavných kryptomien vo februári opäť zdôraznila diverzifikačné výhody týchto aktív.

Výnos v pomere k volatilite

Pokiaľ ide o Bitcoin, solídne výnosy pravdepodobne aspoň čiastočne odrážali stabilný prílev do nových spotových Bitcoin ETF kótovaných v USA. Od svojho uvedenia na trh 11. januára do konca januára, desať spotových Bitcoin ETF zaznamenalo čistý prílev v celkovej výške 1,46 miliardy USD. V priebehu februára sa čistý prílev výrazne zrýchlil a za celý mesiac dosiahol 6 miliárd USD.

kumulatívny čistý prílev do krypto etf

Februárový nárast ocenenia sprevádzali vyššie objemy obchodovania a nárast rôznych metrík na blockchaine, najmä v prípade etherea. Napríklad podľa údajov Coin Metrics dosiahol priemerný denný spotový objem obchodovania s ETH vo februári 5,8 miliardy USD, čo je najviac od septembra 2021.

Hodnota všetkých prevodov v sieti Ethereum sa tiež zvýšila na najvyššiu hodnotu od júna 2022. Napokon, agregovaná trhová kapitalizácia stablecoinov sa v priebehu mesiaca zvýšila o ďalších 5,5 mld. dolárov. V súvisiacich správach emitent stablecoinov Circle oznámil, že prestane podporovať USDC na blockchaine Tron. Približne 80 % USDC v obehu sa nachádza v sieti Ethereum a len približne 1 % v sieti Tron (kde je dominantným stablecoinom Tether).

Hodnota prevodov v sieti Ethereum

Naopak, menej priaznivý makroekonomický výhľad by mohol potenciálne brzdiť oceňovanie. V 4. štvrťroku 2023 Bitcoin pravdepodobne profitoval z obratu Federálneho rezervného systému od zvyšovania sadzieb k ich znižovaniu. Ak centrálna banka v nasledujúcich mesiacoch sadzby zníži, môže to oslabiť dolár a podporiť ocenenie aktív, ktoré konkurujú doláru, vrátane Bitcoinu. Počas januára (s údajmi vykázanými vo februári) sa však zdalo, že neustály pokles inflácie v USA sa v niektorých ukazovateľoch spomalil alebo pozastavil, a trhy začali diskontovať výhľad vyššej inflácie (graf nižšie). Ak bude inflácia naďalej tvrdohlavo vysoká, predstavitelia Fedu môžu zvážiť odloženie zníženia sadzieb na neskoršie obdobie roka. Vo všeobecnosti je pravdepodobné, že vyššie úrokové sadzby v USA budú mať pozitívny vplyv na hodnotu dolára a mohli by mať negatívny vplyv na Bitcoin.

Podľa nášho názoru je najpravdepodobnejším výsledkom to, že inflácia spotrebiteľských cien v USA bude naďalej klesať, čo uľahčí prípadné zníženie sadzieb zo strany Fedu. Kryptomeny by však mali sledovať nadchádzajúce správy o inflácii (najmä správu o CPI 12. marca a správu o PPI 14. marca), ako aj aktualizované usmernenie Fedu o úrokových sadzbách na jeho najbližšom zasadnutí 20. marca.

Krypto Mix v mesiaci január

Krypto Mix – index najlepších svetových kryptomien, ktorý je aktívne spravovaný na dosiahnutie optimálneho pomeru výnosu a volatility dosiahol v mesiaci FEBRUÁR výnos 40,12 % a za obdobie od januára 2024 je zhodnotenie na úrovni 39,10 %.

Ako sme skôr spomenuli, február bol jeden z najlepších mesiacov za veľmi dlhú dobu. Všetky kryptomeny z našej databázy mali kladný výnos. Dokonca len 2 z nich (nerátajúc stablecoiny) mali len jednociferný výnos, všetky ostatné mali dvojciferný dokonca až trojciferný výnos.

Mesiac február okrem iného doniesol aj vysokú volatilitu na trh. Hlavným dôvodom je aj naďalej schválenie spotového BTC ETF, ktoré prekonáva rekordy, čo sa týka veľkosti prílevu kapitáli do novo založeného ETF.

V Krypto Mixe stále dbáme na obozretnosť a dôkladný výberový proces, aby sme zabezpečili stabilitu a rast pre našich investorov. Dôsledne sledujeme vývoj na trhu kryptomien a sme vždy pripravení prispôsobiť sa novým podmienkam.

Všetky informácie a analýzy uvedené v tomto dokumente sú vypracované spoločnosťou Convexional, ktorá zabezpečuje poradenstvo pri výkone Investičnej stratégie Krypto Mix.

www.convexional.com

Nasledujúci článok