Skip to main content

🧩 Október sa niesol v zmiešanej nálade. Väčšina trhov klesala a to najmä kvôli pokračujúcemu rastu výnosov zo štátnych dlhopisov. V jednu chvíľu výnos 10-ročného štátneho dlhopisu USA vzrástol nad hranicu 5%, kde bol naposledy v roku 2007. Rast bezrizikového výnosu má za následok nižšie ocenenie budúcich finančných tokov, čo sa ďalej prejavuje nižším ocenením napríklad akcií. Taktiež čoraz viac investorov presúva svoje peniaze z akciových trhov na trh dlhopisov.

To je vidieť aj u najznámejšieho investora Warrena Buffetta, ktorý za posledný rok mal čisté predaje akcií na úrovni 38 miliárd USD. Aktuálne tak  Berkshire Hathaway disponuje až 157 miliardami USD, ktoré sú prevažne umiestnené v dlhopisoch s krátkou duráciou. 

🧩 Bitcoin voči EUR v októbri výrazne vzrástol a to až o 27,9 % (z 25506,9 na 32623,6). Bitcoin vzrástol na hodnotu najvyššiu za takmer rok a pol, a to v dôsledku rastúcich špekulácií, že sa blíži vytvorenie bitcoinového ETF. 

🧩 Šanca na schválenie Bitcoin ETF americkou komisiou pre cenné papiere (SEC) stúpa nad 90 %. Analytici agentúry Bloomberg zvýšili šance na schválenie spotového Bitcoin ETF po tom, čo spoločnosti Ark Invest a 21Shares aktualizovali svoj prospekt spotového ETF na Bitcoin, ktorý si vyžiadal SEC. Analytici očakávajú schválenie spotového ETF na Bitcoin do 10. januára 2024. Ark Invest pridala do žiadosti päť ďalších strán o rizikách o zverejňovaní informácií, nové formulácie a podobne. 

🧩 Predpokladá sa, že akékoľvek schválenie ETF, ktoré by vlastnilo Bitcoin v mene investorov fondu, podporí dopyt nielen po Bitcoine ale aj po ostatných kryptomenách. Niektorý analytici tvrdia, že spotové Bitcoinové ETF by mohlo v priebehu nasledujúcich piatich rokov priniesť prílev 50 až 100 miliárd USD, čo by malo mimoriadny vplyv na cenu. Výrazný nárast v októbri, môže naznačovať, že takéto schválenie je možno bližšie než veľa investorov očakáva.  

🧩 Očakávania vzrástli aj po správach z tohto mesiaca, vrátane správy agentúry Reuters, že SEC sa neodvolá proti súdnemu rozhodnutiu, v ktorom sa konštatovalo, že agentúra pochybila, keď zamietla žiadosť o ETF od spoločnosti Grayscale Investments.  To, že SEC je pod tlakom súdov, zvyšuje pravdepodobnosť schválenia ETF. 

🧩 Pozitívnou správou najmä pre Bitcoin je aj to, že dáta z blockchainu aktuálne ukazujú nový rekord, čo sa týka dlhodobých investorov, ktorý držia na peňaženke Bitcoin bez pohybu viac ako 155 dní. Aktuálne je tak držaných až 76% všetkých Bitcoinov, pričom tento trend je síce pomalý, ale zato kontinuálne rastúci už od začiatku tohto roka. 

Dlhodobí držitelia Bitcoinu

🧩 Už menej dôležitou no aj napriek tomu zaujímavou správou je, že Ferrari bude v USA akceptovať platby v kryptomenách za svoje autá. Ferrari uviedlo, že toto rozhodnutie prišlo v reakcii na žiadosti trhu a predajcov, keďže mnohí z jej klientov investovali do kryptomien.

Krypto Mix – index najlepších svetových kryptomien, ktorý je aktívne spravovaný na dosiahnutie optimálneho pomeru výnosu a volatility dosiahol v mesiaci OKTÓBER výnos 16,19 % a za obdobie od januára 2023 je zhodnotenie na úrovni 76,72 %.

Ako sme už spomínali vyššie, október bol po januári druhý najlepší mesiac tohto roku. Rástol nie len Bitcoin ale aj ostatné meny a to najmä zo sektoru platforiem ako napríklad Solana aleboRender. Bitcoin sa spomedzi všetkých kryptomien v našej databáze umiestnil na 9. mieste. V našom portfóliu dokázal mať vyššiu výkonnosť len Chainlink a to 38,4%. Na druhej strane sa tento mesiac mali negatívny výnos len 4 kryptomeny (ak nepočítame stablecoiny). Všetky 4 sú zo sektora Defi, pričom 2 z nich máme aj vportfóliu, konkrétne Maker a Uniswap.

V Krypto Mixe stále dbáme na obozretnosť a dôkladný výberový proces, aby sme zabezpečili stabilitu a rast pre našich investorov. Dôsledne sledujeme vývoj na trhu kryptomien a sme vždy pripravení prispôsobiť sa novým podmienkam.

Všetky informácie a analýzy uvedené v tomto dokumente sú vypracované spoločnosťou Convexional, ktorá zabezpečuje poradenstvo pri výkone Investičnej stratégie Krypto Mix.

www.convexional.com