Skip to main content
Peter Dendis, Crypto Advisor

Non-fungible tokeny (NFT) dnes dominujú digitálnemu svetu a neobmedzujú sa len na drahé digitálne umenie alebo zberateľské kúsky. Ich skutočný potenciál sa otvára v rámci rastúceho metaverse, čo nás vedie k otázke: čo vlastne NFT sú a ako fungujú?

Čo sú NFT (Non-Fungible Tokens)?

NFT, alebo non-fungible tokeny sú špeciálne typy kryptografických tokenov, ktoré predstavujú jedinečné položky alebo aktíva. Na rozdiel od bežných kryptomien ako je Bitcoin alebo Ethereum, kde je každá jednotka rovnaká a vzájomne zameniteľná (fungibilná), NFT sú jedinečné a nezameniteľné.

To znamená, že každý NFT má vlastnú hodnotu a informácie, ktoré sa líšia od iných tokenov. Tieto informácie sú zapísané na blokchaine, čo zaručuje ich nezmeniteľnosť a transparentnosť. NFT môžu reprezentovať digitálne položky, ako sú umenie, hudba, videá, predmety vo videohrách, 3D objekty v metaverse a mnoho iných.

Ako teda NFT fungujú?

NFT využívajú technológiu blockchainu, pričom najpopulárnejším prostredím pre ne je Ethereum, hoci existujú aj na iných blockchainoch. Využitie blockchainu prináša transparentnosť a decentralizovanú kontrolu nad jedinečnými digitálnymi aktívami.

V minulosti bolo jednoduché skopírovať cudzí digitálny obsah bez následkov. S nástupom NFT je však každá interakcia zaznamenaná v blockchain sieti. Týmto spôsobom je možné sledovať pôvod a históriu vlastníctva každého NFT. To znamená, že pokusy o falšovanie alebo krádež digitálnych aktív sú rýchlo odhalené a identifikované.

NFT a Metaverse

Koncept metaverse, alebo digitálneho univerza, kde ľudia interagujú v reálnom čase prostredníctvom avatarov, sa stáva populárnym a predpokladom jeho rýchleho rozvoja je práve NFT. Tvoria sa totiž obrovské množstvá digitálneho obsahu a NFT môže byť práve ten nástroj, ktorý umožní tvorcom monetizovať svoju prácu.

Umelci a tvorcovia obsahu teraz môžu tokenizovať svoje diela a predávať ich ako NFT, čím vytvárajú autentické digitálne kópie, ideálne pre metaverse, kde sa dajú vystaviť a obchodovať. Zberateľské predmety, digitálne umenie ale aj nehnuteľnosti alebo iné aktíva v metaverse, môžu byť tokenizované ako NFT.

Okrem toho NFT prinášajú ďalšie možnosti, ako napríklad vlastnenie a obchodovanie virtuálnych pozemkov v metaverse. Ľudia už investujú milióny do pozemkov a budov v digitálnych svetoch ako Decentraland. NFT teda otvára úplne nové možnosti pre trh s nehnuteľnosťami.

NFT ako nástroj pre tvorcov

Tvorcom, ktorí vytvárajú obsah pre metaverse, NFT poskytujú niekoľko výhod. Predovšetkým im umožňujú priamy kontakt s ich fanúšikmi a zákazníkmi. Nemusia sa spoliehať na prostredníkov a môžu si stanoviť svoje vlastné podmienky predaja svojich diel.

Okrem toho, vďaka NFT môžu tvorcovia získať príjmy z druhoradého predaja svojich diel. To znamená, že vždy, keď je ich dielo predané ďalej, dostanú percentuálnu časť z predajnej ceny. To je niečo, čo bolo v tradičnom svete umenia alebo obsahu takmer nemožné.

NFT sú teda revolučným nástrojom, ktorý môže prepojiť fyzický svet s virtuálnym. V kontexte metaverse môžu NFT umožniť nové formy vlastníctva, obchodovania a interakcie. Aj keď sú stále v plienkach, potenciál NFT je obrovský a budú určite hrať dôležitú úlohu v budúcnosti digitálnych svetov.

Peter Dendis

Peter Dendis

Crypto Advisor

Peter je spoluzakladateľom viacerých startupov a projektov a v kryptosvete pôsobí už od roku 2016. Úspešne zamenil viac ako 30 miliónov eur do krypta a je súčasťou viacerých úspešných krypto projektov.

Nasledujúci článok