Skip to main content

Kryptomenový trh

Bitcoin

V septembri 2024 Bitcoin nadviazal na svoj vývoj z predchádzajúceho mesiaca a vykázal výrazný nárast. Na začiatku septembra sa cena Bitcoinu pohybovala okolo 52 000 USD, pričom počas prvého týždňa trh testoval túto hladinu podpory. Obrat nastal po pozitívnych makroekonomických údajoch z USA, čo vyústilo do nárastu na úroveň 65 000 USD. Kľúčovým faktorom bolo zníženie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) o 0,5 percentuálneho bodu, čo predstavuje prvú zmenu sadzieb od vypuknutia pandémie COVID-19. Od júla 2023 boli sadzby udržiavané na úrovni 5,5 %, čo spôsobilo neistotu na trhu.

Hoci Fed označil toto zníženie za krok k „mäkkému pristátiu“ ekonomiky, analytici sa stále sporia o jeho dlhodobých dôsledkoch. Kritici tvrdia, že ide o signál slabosti americkej ekonomiky a o snahu kompenzovať negatívne dopady predchádzajúcej politiky vysokých úrokových sadzieb.

Bitcoin výrazne reagoval na zníženie sadzieb Fedu a stimuly Číny a zaznamenal počas septembra nárast o 7,7 %, čím prekonal zlato (+5 %), Ethereum (+3,2 %), globálny akciový index MSCI ACWI (+2,3 %) a index S&P 500 (+1,7 %). Denná korelácia Bitcoinu s technologickým indexom Nasdaq sa vrátila na úroveň z konca roka 2023, čo naznačuje opätovné prepojenie cenového vývoja Bitcoinu s trhmi tradičných aktív.

Zvýšený záujem o stablecoiny: Významným javom bol rast záujmu o stablecoiny, keď Sony Bank a Revolut oznámili plány na uvedenie svojich vlastných digitálnych mien, čo naznačuje trend adopcie stablecoinov aj tradičnými finančnými inštitúciami.

Bitcoin ETF

Počas septembra 2024 došlo k výraznému oživeniu záujmu o Bitcoinové ETF (Exchange Traded Funds). Prilákali čistý prílev kapitálu v hodnote 1,2 miliardy USD, čo predstavuje výrazný nárast oproti záporným číslam z augusta. Americké ETF tak nakúpili viac Bitcoinov, ako sa od ich spustenia vyťažilo, čo z nich robí významný faktor pre tvorbu cien na trhu. Tento trend signalizuje obnovený inštitucionálny záujem o Bitcoin, ktorý môže v nasledujúcich mesiacoch posilniť dynamiku rastu.

Ethereum

Ethereum za september zaznamenalo nižší rast v porovnaní s Bitcoinom, čo odráža klesajúcu sieťovú aktivitu a nižšie transakčné poplatky. Hlavným dôvodom bola migrácia transakcií na riešenia druhej vrstvy (Layer 2), ako sú Arbitrum a Optimism, ktoré sú navrhnuté tak, aby znížili náklady na transakcie a zvýšili škálovateľnosť.

Inštitucionálny záujem o Ethereum bol taktiež slabší, a to aj napriek očakávaniam, že Ethereum ETF by mohli byť schválené v priebehu nasledujúcich mesiacov. Ethereum aktuálne hľadá katalyzátor, ktorý by zvýšil záujem vývojárov a investorov, či už v podobe významného technologického pokroku alebo zvýšenej adopcie DeFi (Decentralizované financie) a NFT (Non-fungible tokens).

Významné udalosti

Okrem vývoja cien hlavný kryptoaktív, teda bitcoinu a etherea, bol uplynulý mesiac
sprevádzaný aj ďalšími aspektami.


Politické vyjadrenia na tému kryptomien: 

Viceprezidentka Kamala Harrisová sa počas prejavu v Ekonomickom klube v Pittsburghu prvýkrát verejne vyjadrila ku kryptomenám. V súvislosti s významom nových technológií Harrisová uviedla, že jej administratíva bude v prípade zvolenia výrazne investovať do blockchainu, umelej inteligencie a kvantovej výpočtovej techniky, čím zabezpečí, aby USA zostali svetovým lídrom v oblasti inovácií. 

Súčasná administratíva pod vedením prezidenta Bidena zaujala relatívne nepriateľský postoj ku kryptomenám a zaviedla regulačné opatrenia na viacerých frontoch. Vyjadrenia Harrisovej signalizujú, že jej administratíva môže zaujať priaznivejší prístup k digitálnym aktívam, čo by mohlo viesť k menším regulačným treniam pre odvetvia založené na blockchaine a kryptomenách.

Bitcoin v politickej kampani:

Dňa 18. septembra 2024 uskutočnil Donald Trump historickú bitcoinovú transakciu v newyorskom krypto bare PubKey, čím sa stal prvým bývalým prezidentom USA, ktorý verejne použil Bitcoin na platbu. V rámci kampane zaplatil za hamburgery a pivo pre prítomných hostí, pričom celková suma prekročila 900 dolárov. Tento moment bol široko oslavovaný kryptomenovou komunitou, ktorá ho vníma ako významný krok smerom k širšiemu prijatiu kryptomien. 

Trump počas svojej kampane vyjadril podporu kryptomenám a kritizoval regulačné orgány za nespravodlivý prístup voči tejto oblasti. Prisľúbil, že ak bude zvolený, zabezpečí spravodlivé podmienky pre rozvoj blockchain technológií,

Revolut a jeho nový stablecoin:

Fintech gigant Revolut oznámil, že pripravuje spustenie vlastného stablecoinu, aby konkuroval etablovaným hráčom, ako sú Tether (USDT) a USDC spoločnosti Circle. Tento krok je súčasťou stratégie Revolutu posilniť svoju pozíciu na trhu s digitálnymi aktívami. Vlastný stablecoin by mohol používateľom ponúknuť väčšiu bezpečnosť a regulačnú kompatibilitu, pričom jeho cieľom je znížiť transakčné náklady a zvýšiť rýchlosť prevodov.

Septembrový vývoj na kryptomenových trhoch poukazuje na rastúci záujem o Bitcoin v súvislosti s makroekonomickými zmenami, zatiaľ čo Ethereum čelí výzvam spojeným s nižšou aktivitou v mainnete. Politické vyhlásenia a kroky na trhu stablecoinov pridali na dynamike a zvýšili očakávania, že regulácia kryptomien v USA by sa mohla vyvíjať priaznivejším smerom. To by mohlo v nadchádzajúcom období vytvoriť priaznivé prostredie pre rast nielen Bitcoinu, ale aj ostatných kryptomien.

Krypto Mix v mesiaci apríl

Krypto Mix – index najlepších svetových kryptomien, ktorý je aktívne spravovaný na dosiahnutie optimálneho pomeru výnosu a volatility dosiahol v mesiaci SEPTEMBER výnos 5,58 % a za obdobie od januára 2024 je zhodnotenie na úrovni 12,65 %.

Výnos za mesiac august dosiahol +5,58 %, čo je mierne nižšie v porovnaní s naším benchmarkom Bitcoin, ktorý za toto obdobie vzrástol o 7,7 %. Tento rozdiel bol ovplyvnený tým, že počas rastových cyklov má Bitcoin tendenciu prekonávať výkon ostatných kryptomien, čo je prirodzený jav na trhu. Významným pozitívom je aj výkonnosť AAVE, ktorá opätovne prispela k posilneniu celkového výsledku portfólia, čo zdôrazňuje jeho diverzifikáciu a stabilitu v dynamickom trhu.

V Krypto Mixe stále dbáme na obozretnosť a dôkladný výberový proces, aby sme zabezpečili stabilitu a rast pre našich investorov. Dôsledne sledujeme vývoj na trhu kryptomien a sme vždy pripravení prispôsobiť sa novým podmienkam.

Všetky informácie a analýzy uvedené v tomto dokumente sú vypracované spoločnosťou Convexional, ktorá zabezpečuje poradenstvo pri výkone Investičnej stratégie Krypto Mix.

www.convexional.com